Miljoenen artikelen
Klik Hier voor een vergelijking van de 3 Beste Neusdouches.

Wel of Geen Meditatiemat Kopen?

meditatiematHeb je voorgenomen om yoga en meditatie te beoefenen, dan is het gebruikelijk dat je een yogamat en een meditatiekussen aanschaft. Wat opvalt is dat wij niet meteen besluiten om daarbij ook een meditatiemat te kopen.

“Ik heb toch al een yogamat waar ik op kan zitten”, wordt er veelal gezegd. Dit is absoluut waar, geen speld tussen te krijgen.

Maar er komt een moment (meestal wat later in je yoga en meditatie experience) dat je toch nog kiest voor een meditatiemat. Lees verder als je meer wilt weten over de nut en noodzaak van een eigen meditatiemat.

Waarom een eigen meditatiemat?

In het begin ga je natuurlijk op je nieuwe yogamat mediteren. Na een aantal keer, besluit je de yogamat niet te gebruiken. De mat neemt te veel plek in beslag, je moet misschien elke keer wat meubels verschuiven om ´t uit te rollen en daar heb je niet altijd zin.

Tanaa, dat is het moment dat je dan uitwijkt naar je oude vertrouwde vloerkleed bijvoorbeeld in je woonkamer of slaapkamer. Prima uitkomst als dat voor jou werkt, zeker als het een lekker zacht is.

Ongemakken …

Maar wat zich ook kan voordoen is:

ANXIETYDe vloerkleed is te dun, ruw en voelt niet prettig aan.
Het zitten op het vloerkleed begint een kwelling te worden, zeker bij een meditatiehouding waarbij de knieën en enkels de grond raken.

Door het ontbreken van een zachte ondergrond gaan de enkels en knieën op den duur pijn doen.

Het kan ook zijn dat je het zitten op het vloerkleed toch niet zo goed idee vindt. Op een vloerkleed wordt gelopen al dan niet met schoenen en dat maakt het dat het niet helemaal fris is. En misschien kom je erachter dat, vooral tijdens je ademhalingsoefeningen, dat het vloerkleed niet geheel vrij is van onaangename geurtjes.

Mediteren op je yogamat thuis is prima, maar is deze ook schoon genoeg om je daar tijdens het mediteren niet aan te storen. Je neemt per slot van rekening je yogamat mee naar je yogalessen en deze wordt zo blootgesteld aan stof en transpiratie.

ecoyogi-meditatiemat-zabuton-deluxe-bordeaux

De basis voor een goede meditatie

Een goede hygiëne is belangrijk voor je meditatie, want je wil niet afgeleid worden door onfrisse geuren en het gevoel dat de plek waar je zit niet schoon is. Daarnaast is het aspect comfort even belangrijk. Vooral mensen die regelmatig gedurende langere tijd mediteren is het zaak om de voeten, enkels en knieën een zachte ondergrond te bieden.

Heb je bijvoorbeeld pijn in je enkels, dan kan je meteen bye bye zeggen tegen je meditatiesessie. Want door de pijn zal je niet kunnen concentreren, in plaats van ontspannen word je juist gespannen, je ademhaling wordt onrustig en de rust en stilte in je meditatie waar je zo naar verlangde zijn dan op dat moment ver te zoeken.

Welke soorten meditatiematten zijn er?

In de online shops zie je veelal twee soorten matten, de ronde en vierkante. De vierkante meditatiemat wordt ook wel een Zabuton genoemd. De matten verschillen in lengte, breedte en dikte, maar zijn qua omvang niet groter dan 1 m bij 1 m bij 10 cm dikte. De vulling van de meditatiemat is meestal Kapok (eco-katoen) of foam (zachte spons). De buitenhoes van de meditatiemat is afneembaar en kan makkelijk gewassen worden al dan niet in een wasmachine.

Aanbeveling

Ben je iemand die (thuis) frequent en zeker langer dan een vijf of tien minuten mediteert dan is een meditatiemate uit oogpunt van comfort en hygiëne zeker aan te bevelen. Bovendien neemt een meditatiemat relatief weinig ruimte in beslag. Een meditatiemat vormt zo de basis van je eigen spirituele plek. Meditatiematten zijn onder andere verkrijgbaar bij de Yogamat Specialist en ZenArtikelen.

Online WebshopProductPrijs  
yogamatonlineEcoyogi Zabuton Meditatiemat€ 47,95bestel
Logo ZenArtikelenZabuton Meditatiemat€ 59bestel

Add a Comment